06-41914973 info@violisten.nl

Ineke Herstel 

Zuid-Amerikaanse Harp,  
Solo, duo en concertprogramma: “Arrayan”.

Swingende harpmuziek en liederen. 

Ineke Herstel speelt een uitgebreid repertoire van Zuid-Amerikaanse harpmuziek. Zij is in Amsterdam geboren en op 10 jarige leeftijd met harp begonnen. Via de flamenco-muziek kwam ze uiteindelijk bij de Zuid-Amerikaanse muziek terecht. Ze ruilde haar klassieke harp in voor een echte Paraguayaanse harp.
Ze woonde lange tijd in Venezuela waar ze de venezolaanse wijze van harpspelen leerde, een traditionele stijl die met harp, gitaar en maracas wordt vertolkt. Nu woont ze in Amsterdam en speelt muziek uit de meeste landen van Zuid-Amerika.
Zij speelde op verschillende internationale (harp) festivals, zowel in Nederland als in Venezuela.

Concertprogramma met “Arrayán
Ineke Herstel heeft een concertprogramma met gitarist-zanger Rodrigo Cortés, en het kwartet “Arrayán“, met als uitgangspunt de rijke snaarinstrument-traditie van Latijns-Amerika.

Prijs voor een optreden:
Solo v.a.
€ 450 ex / Duo: v.a. € 750 ex
Vraag een gespecificeerde offerte voor uw aanvraag.


De Zuid-Amerikaanse harp
De harp is 500 jaar geleden door de Spaanse jezuïeten naar Zuid-Amerika meegenomen.
Veel mensen kennen de harp vooral als een instrument met etherische klanken voor dames in een lange jurk, maar de harp is in Zuid-Amerika een echt mannelijk instrument waar met ruwe handen met veel contra-ritmes swingend op wordt gespeeld.
Het instrument heeft er zijn oorspronkelijke eenvoudige vorm behouden, terwijl het hier in Europa allemaal veranderingen heeft ondergaan, waarbij de grote concertharp met zijn pedalen het verst uitontwikkeld is.
Thema’s, melodieën en ritmes van de liederen zijn geïnspireerd door de natuur, en natuurlijk door de liefde.
Vooral in Paraguay, Peru, Venezuela en Mexico is de harp opgenomen in de folkloristische muziek. Liedjes als “La Bamba”, “ Caballo viejo” en “Bamboleo” die nu door de Gipsy Kings beroemd zijn gemaakt, zijn ooit op de harp bedacht.